18/07/22 - 19:10

Vlaams Zomercriterium - het TSZ verslag

Vrijdag 15 juli:  Dag 1 Vlaams Zomercriterium.


Het weekend van 15-16-17 juli werd al weken aangekondigd op de website van de Vlaamse Zwemfederatie als hét weekend voor de Vlaamse zwemmers die niet deelnemen aan het BJK of BK.  De zwemfederatie hoopten hiervan een zwemfeest te maken zodoende het zwemmen ondanks de negatieve berichten van de laatste tijd terug opnieuw in een positief daglicht kon worden gesteld.  En we moeten toegeven, dit was een zéér geslaagd zwemfeest.  Een kampioenschapswedstrijd zoals het hoort te worden georganiseerd, en niet zoals vele BK’s die ik al meegemaakt hebt waar er geen beleving of qua organisatie niet in orde is.  Alvast een dikke merci aan het organiserend team van de zwemfed.  We kunnen blijven de loftrompet bovenhalen voor de zwemfederatie, maar deze lofzang was een intrede naar de wedstrijden van onze eigen TSZ-wedstrijden.  Ook voor onze eigen zwemmers moest het ook een zwemfeest worden.  Na hun stage in Oostende (Comp1)  of Canet (Comp2/2*/3) waar ze goed hadden getraind voor hun wedstrijden, hoopten zij  hun tijden te verbeteren, of zelfs medailles te behalen.  Een verrassing op dergelijke wedstrijden zijn er altijd.


Alvorens het zwemcriterium startte, kregen alle zwemmers van TSZ van hun afgevaardigde te horen dat er 3 regels waren voor heel het weekend.  Regel 1:  goed of slecht gezwommen, keep smiling.  Regel 2: na de wedstrijd naar de trainer(s) gaan en een vuistje geven.  Regel 3 (en de belangrijkste): nadat ze bij de trainers waren geweest, sluiten de zwemmers aan bij de TSZ-groep en geven ze iedereen een vuistje.  


Deze 3 (simpele) regels zorgden terug voor een goeie groepsfeer én ook dat iedereen voor mekaar ging supporteren.  Bedankt zwemmers.  Deel de actie, voel de passie.


Op vrijdagvoormiddag starten Marie, Silke en Merel op de 50m Rug.  Best tijden werden er niet gezwommen, maar ze kwamen bijna gelijktijdig aan.  Daarna was het de beurt aan “dé Koningin van het zomercriterium” m.n. Charlotte Renders.  Op de 200rug behaalde ze haar eerste medaille. Meteen goud.  Later zou ze er nog 4 medailles behalen waardoor ze met een totaal van 5 medailles, de meeste medailles heeft behaald van alle 861 zwemmers die deelnamen. Alvast een dikke proficiat, en volgend jaar hopen we jou te zien schitteren op het BJK.  


Daarna mochten de jongens van Comp 1 m.n. Daoud, Bjarne en Sibe zich klaarmaken voor de 400m vrije slag.  Een medaille was iets te hoog gegrepen, maar ze konden wel allemaal van hun besttijd doen.  Als laatste van de voormiddag mocht Emir aantreden op de 100m Vlinders.  Ook hij behaalde hier een besttijd.  


Na de middag beet Emir de spits af op de 50m VS.  Het kan niet altijd feest zijn, want een tijdsverbetering zat er niet in.  Vervolgens dook Charlotte het bad in voor haar 400m VS met een bronzen medaille als resultaat.  Ondertussen hadden Lotte en Merel hun badpak aangetrokken voor de 200m WS.  Beide meisjes waren heel diep gegaan, want Lotte zag zo rood als een tomaat, en Merel moest toch even bekomen van haar inspanning, waardoor ze om medische redenen moest verzaken voor de 100m vlinder later op de dag.  Als laatste mocht Nell haar badpak nat maken voor de 400m VS.  De stress voor dit kampioenschap was wat te groot, waardoor ze niet kon presteren zoals ze zelf gewoon is.


 


 


 


 


 


Zaterdag 16 juli:  Dag 2 Vlaams Zomercriterium.


De ochtenstond heeft goud in de mond, want om 7.15u lagen onze zwemmers al in het zwembad voor in te zwemmen.  De TSZ-delegatie hoopten op een even positief resultaat als gisteren.  Als eersten mochten Amaryllis, Esra, Indra en Fien het zwembad induiken voor de 100m SS.  Amaryllis kon een secondje van haar besttijd in een 50m doen, Esra moest een beetje toegeven, en Indra had verzachtende omstandigheden voor haar tijden.  Maar zij had wel regel 1 zéér goed onthouden.  Zij kwam met een brede glimlach uit het water.  Voor haar waren het de laatste wedstrijden van haar zwemcarrière.  Na deze kampioenschappen gaat ze haar volledig toeleggen op haar studies.  Bedankt Indra voor al die mooie tijd met de TSZ-Bitches en veel succes in de studies.  Fien begon als een schicht op deze 100m SS.  Tot op 10m voor de finish lag ze nog op koers voor goud, maar viel ze compleet plat en pakte net naast een medaille.  Ondertussen  warmde Charlotte haar op voor de 200m VS.  In een mooie stijl zwom ze naar een welverdiende gouden medaille. 


Nadien mochten de heren van competitie 1 aantreden op de 200m WS.  Daoud dook als eerste in het bad, had een grote achterstand op de tegenstand na de vlinder en rug, maar met een fabelachtige schoolslag en vrije slag, haalde hij nog 3 man in mét een verbetering van zijn klein bad tijd.  Bjarne was nadien aan de beurt, en kon zijn tijd evenaren.  Dit zonder een stagevoorbereiding mag als een knappe prestaties worden aanzien.  Sibe had goed gekeken, en volgde het voorbeeld van zijn voorgangers.  Eindelijk onder de 3 minuten (zoals hij had voorspeld) én met een bronzen medaille als resultaat.  Zelfs trainer Yash moest 2 maal gaan kijken op de uitslag, want hij kon het niet geloven.  Topprestatie Sibe.    Nell mocht nadien de 100m SS afwerken.  Zij zwom dezelfde tijd als ze in april had gezwommen.  Als laatste van de voormiddag namen Fien en Merel deel aan de 50m Vlinder.  Merel greep hier net naast een medaille, de adamhaling in deze warme omstandigheden blijven een probleem. 


Na de middag starten de dames Silke, Marie en Fien op de 50m rug.  50m-ers zijn altijd spectaculair, en zeker als er 3 TSZ-ers in eenzelfde reeks zitten.  De supporters konden niet zien wie van TSZ als eerste aankwam, zo close was het.  Verrassing alom bij de meisje  toen Marie en Fien hoorden dat ze respectievelijk zilver en brons behaalden.  Jammer genoeg viel Silke net naast het podium, maar toch een knappe prestatie na al de perikelen van de laatste tijd.   De volgende dames Amaryllis, Esra, Indra en Lotte maakten zich klaar voor de 200m SS.  Met veel hoop doken Amaryllis en Esra het water in om hun tijd te kunnen verbeteren, maar dit lukte spijtig genoeg niet.  Voor Indra en Lotte zou het de laatste keer zijn dat ze de 200m SS zwommen.  Met hun weinig trainingen in het jaar (kotstudenten) is 200m wel lang.  Maar ze hebben gestreden tot de laatste strijd.  Bravo dames.   


Nell stond ook al klaar om haar 200m Wisselslag te zwemmen.  Ze had er wel wat schrik voor, maar trainer Yash stelde haar gerust.  De laatste meters van de vlinderslag kreeg ze haar armen niet meer boven water, waardoor ze jammer genoeg werd uitgesloten. Maar haar tijd mocht er wel zijn.  Als laatste moest Daoud een hele middag wachten om zijn 100m SS af te werken.  Met nog wat aanwijzingen van trainer Vincent werkte hij zijn wedstrijd af in bijna dezelfde tijd als in klein bad.


Ook nu konden we weer spreken van een geslaagde dag.  Morgen is een laatste dag, en hopen we nog enkele medailles te kunnen behalen.  


 


Zondag 17 juli:  Dag 3 Vlaams Zomercriterium.


 


Na een stevige ochtendwandeling kwamen we om 7u10 aan bij het Wezenbergzwembad in Antwerpen, waar de 3de dag van het Vlaams Zomercriterium plaatsvond.  De TSZ-supporters stonden al in de wachtrij om binnen te gaan.  Zwemmers, trainers en afgevaardigden mochten nog een ommetje maken via de pastabar om binnen te gaan of gingen langs de zomerbar.


Charlotte had een heel leuk weekend.  Ook op zondag verzamelde ze nog medailles, namelijk een gouden op de 100m vrije slag en een zilveren op de 100m rugslag.


Bjarne behaalde een 3de plaats op de 100m vrije slag.


De andere zwemmers die vandaag voor TSZ aan de start kwamen: Amaryllis, Esra, Silke, Nell, Daoud, Sibe, Emir, Marie.  Nils en Vincent waren de trainers, Hans de afgevaardigde van dienst.


Indra zwom haar laatste wedstrijd.  Veel plezier met alles wat je in de toekomst nog zal doen!  


Wie we zeker ook niet mogen vergeten, zijn Hilde en Ilse.  Zij hebben 3 zonnige dagen opgeofferd om TSZ te vertegenwoordigen als official.  Bedankt, dames!


Nog enkele weetjes;


er werden dit weekend besttijden gezwommen, net als limieten voor het BJK van 2022 door Charlotte en Sibe (wat jammer genoeg net te laat was).


Frigoboxtoeristen vind je overal, ook het Wezenbergzwembad ontsnapte daar niet aan.


Zwemfed had er voor gezorgd dat niemand drank te kort kon komen.  Voor de officials werden er ook snoepjes uitgedeeld.


Er is een blonde jongen die heel wat mensen rond zijn vinger kan draaien.


Volgend weekend is er het BJK in Genk.  Dan komt Team TSZ opnieuw in actie!


 


Kalender
augustus
september
Sponsors