logo-tsz-wit-op-transparant-1.png
Temse Schelde Zwemmers
Deel de actie, voel de passie

Verslag FSC

Flanders Swimming Cup dag 1. Zaterdagmorgen 7u.  Buiten vriest het, binnen is het lekker warm en gezellig.  Extra verlichting, spotlights, reclamedoeken en -borden, toptime live stream en een cameraploeg van Sporza.  Het zwembad was ingericht voor de start van een hopelijk topweekend.

De oproepkamer bevond zich nu in het topsportbad, dit alles volgens de nieuwe regels voor dit soort wedstrijden.

Talenknobbels kunnen dit weekend hun hartje ophalen.  Er zijn namelijk zwemmers uit Nederland, Griekenland, Duitsland, Albanië en Litouwen.  De nationale selecties van Wales en  Spanje waren ook aanwezig, alsook 63 Belgische clubs.

Voor TSZ behaalde Anke een B-finale op de 200m vrije slag en een A-finale op de 100m schoolslag.  Ze zwom een nieuw clubrecord op de 200m vrije slag (in de reeksen).  Nore werd op de 200m vrije slag 32ste op 79 zwemmers, haalde een B-finale op de 200m rugslag en verbeterde in haar 3 wedstrijden 3 keer haar tijd.

Kevin behaalde een B-finale op de 100m rugslag.  Op de 50m vlinderslag werd hij 24ste op 37 zwemmers.

4 finale plaatsen op 6 wedstrijden is zeker niet slecht voor deze sterk bezette wedstrijd.  

Tijdens de finale was er een topsfeer.  Zeker toen Stan Franckx (vriend van Anke en ‘s morgens in Antwerpen getraind door Nils) het Belgische record op de 100m rugslag verbeterde.  De cameraploeg van Sporza met reporter Inge Van Meensel stond er bij toen hij Nils in de armen vloog.

Iets na 19u was de eerste dag ten einde.  Het waren 12 lange en sportieve uren.

Zondagmorgen, klokslag 7u, gaan de deuren van het Olympisch Zwembad Wezenberg open voor dag 2 van de Flanders Swimming Cup.  Het enige geluid dat er te horen is, komt van de koffiemachine die voor trainers, afgevaardigden en officials ter beschikking staat.  Koffieklets aan deze machine is dan ook de eerste taak van de dag.  De tweede taak zijn bedjes openzetten.

Om 9u start de wedstrijd met een 400m vrije slag voor Nore.  Ook zij kan eens een mindere wedstrijd hebben, dus diep teleurgesteld verlaat ze het zwembad.  Een beetje peptalk, goed uitzwemmen en uitrusten.  Twee uur later duikt ze voor het eerst in 50m-bad onder de minuut op de 100m vrije slag en eindigt ze 29ste op 92 zwemmers.  Haar tijd was goed voor een nieuw clubrecord bij de 15-16 jarigen.

Anke zwemt op de 200m schoolslag naar een A-finale, waarvoor ze forfait geeft.  Bij de 100m vrije slag behaalde ze een B-finale, die ze laat in de namiddag zwemt.  Kevin geeft forfait voor de 100m vlinder en zet alles op de 50m rugslag.  Daar bereikt hij de halve finales en plaatst zicht vervolgens voor de finale, waarin hij een 6de plaats behaald.
TSZ heeft dit weekend geen medailles behaald, ook geen geldprijzen.  Dit hoeft ook niet, als men ziet welke bezetting deze wedstrijd had.  Toch hebben we met het “Team TSZ” heel wat mooie momenten meegemaakt op FSC 2023.

Nils, Vincent en Hans waren erbij, terwijl Franky en Sofie 2 dagen official van dienst waren.

Tijdens de lange middagpauze was er nog een special act voorzien.  De Zwemfed had ongeveer 100 jongens en meisjes van de Swim Academy uitgenodigd voor een wedstrijdje.  TSZ werd vertegenwoordigd door Irem, Emma-Louise, Elodie, Thomas en Sibe.  Om 13u30 was het verzamelen geblazen in de inkomhal, waar de naam moest doorgegeven worden.  Daarna omkleden en wachten op de speech van Lode.  Op weg naar het topsportbad voor de droogtraining kreeg elke zwemmer een badmuts van de Zwemfed overhandigd.  Inzwemmen mocht in het wedstrijdbad, net zoals de wedstrijd.  De zwemmers werden ingedeeld per baan en de ploegen bestonden uit 12 à 13 zwemmers. Enkele zwemmers mochten dus 2 keer zwemmen tijdens de aflossing.  Aflossing dus, voor iedereen 50m vrije slag.  Winst was er voor baan 7 met 1 TSZ-zwemmer in het team.

Na de aflossingswedstrijd was er een singneersessie met Louis Croenen, Marit Steenbergen en Jasper Aerents.  Daarna mochten de jonge zwemmers plaatsnemen in de tribunes om naar de finales te kijken.  Tevreden en fier met hun handtekeningen keerden deze zwemmers huiswaarts.  Ook een beetje moe, want sommigen hadden echt wel de snelste 50m vrije slag in hun nog prille carrière gezwommen.  Allen kijken ze er naar uit om ooit aan het FSC te kunnen deelnemen.

Tot volgende week op het VJTC!