logo-tsz-wit-op-transparant-1.png
Temse Schelde Zwemmers
Deel de actie, voel de passie

Verslag Open BK

Op de eerste dag van het Open Belgische Kampioenschap in Antwerpen was er vlot verkeer naar het Wezenbergzwembad, maar heel wat chaos voor wie langs de E17 richting huis rijdt.

Even vlot ging het bij Charlotte en Gerben op de 200m rug.  Ze deden beiden bijna 3 seconden van hun inschrijftijd.  Ook Kevin verbeterde zijn tijd op de 200m rugslag, zijn “lievelingsafstand”, en behaalde een A-finale.  Daarin behaalde hij later in de namiddag een 7de plaats.

Voor Thibeau stond er 400m wisselslag op het programma.  Hij zwom naar een persoonlijk record in de reeksen en mocht zo naar de B-finale, waarin hij 8ste werd.

Bij de 50m schoolslag evenaart Luna exact haar inschrijftijd, Farah en Thibeau blijven net iets boven hun tijd.

Charlotte, Luna, Nore en Anke konden hun tijden niet verbeteren op de 200m vrije slag. Nore behaalde wel de B-finale, waar ze opnieuw de limiet voor het EYOF zwemt.  Ze is daarmee de eerste zwemster van TSZ die een individuele limiet behaald.  Nils deed het haar ooit wel voor, maar in een aflossingsteam.  Nore stelde ook haar eigen clubrecord op deze afstand een beetje scherper.

Wat gebeurde er zoal tussendoor?

  • Kevin probeert de knoopjes van zijn zwembroek los te maken.
  • Het appelsap van Farah zoekt een eigen weg in haar tasje.
  • De stoel van Thibeau wordt met Isostar gedoopt.
  • Nils gooide Thibeau in de lucht van tevredenheid.  Die jongen had nog nooit zo hoog gevlogen.

Er was ook heel wat eten en drinken voorzien.  In het zwembad was er een hoekje voorzien met lekkere koffie en plat water.  Tegen betaling, maar enkel voor mensen die cash geld mee hadden, lekkere panini’s, belegde broodjes en pasta.  Trakteren dus maar door diegenen die wel geld hadden.

Sofie en Franky waren de hele dag aanwezig als official.  Nils was gedurende de volledige dag trainer van dienst, Vincent was in de voormiddag ook aanwezig.  Hans was onverwacht voor 11u aanwezig, net op tijd om onze zwemmers naar de oproepkamer te sturen.

Een geslaagde eerste dag voor TSZ

De tweede dag was weer een dag met Olympische, WK- en EJK-limieten.  Het gaat de goede kant op met het Belgische zwemmen.  Er worden ook weer wat Belgische records verbroken.

Tussen al dat Vlaams en Waals geweld, houdt onze TSZ-delegatie goed stand.  Farah, Luna, Thibeau en Anke beginnen met 100m schoolslag.  Anke behaalde de A-finale en werd daarin 2de.  Ze mocht het podium op voor een zilveren medaille.

Daarna is er 50m vrije slag voor Farah en Nore.  Nore mocht naar de B-finale en behaalde de 6de plaats.

Op de 100m rugslag zwom Nore een persoonlijk record in de reeksen en werd ze 4de in de B-finale.  Ook voor Kevin was er een 100m rugslag.  Zoals verwacht, was er voor hem een A-finale.  Ook voor hem was er op deze tweede dag van het Open BK een zilveren medaille.

Luna zwom nog een persoonlijk record op 200m wisselslag.

Na de middag werd er strijd geleverd in de jeugdfinales.  Thomas mag het water in voor 200m wisselslag.  Hij verbeterde zijn inschrijftijd.

We hadden het geweten dat Thomas aanwezig was op zaterdag: slippers vergeten, bril en badmuts kwijt (en dus Sibe inschakelen om te helpen zoeken)…  Een beetje later probeerde hij het record 100m horden te verbeteren, handdoek vergeten: het kan tellen om zonder stress aan de wedstrijd te beginnen.

Voor de finales was onze eigen Yash gastspeaker.  Gestart met heel wat zenuwen, vooral voor het Frans.  Ook al viel het beeld weg en waren er wat problemen met het uitspreken van de namen en de clubs, hij heeft dat super goed gedaan!

Nils, Franky, Sofie en Hans genoten een volledige dag aan het zwembad, Vincent was er opnieuw een halve dag.

Dag 2 sluiten we dus af met 2 zilveren medailles voor Kevin en Anke (die in grote vorm is). Gerben en Charlotte hadden vandaag een rustdagje.

Dag 3 was weer een belangrijke wedstrijd dag.  Nog heel wat zwemmers waren op zoek naar limieten en Belgische titels.

De verwachtingen bij TSZ waren hoog gespannen.  

De eerste wedstrijd voor onze zwemmers, was de 100m vrije slag voor Farah en Nore.  Later in de namiddag werd Nore 2de in de B-finale.

Voor Luna stond er 200m schoolslag op het programma, net als voor Anke.  Anke loopt stralend rond en dat vertaalt zich in haar prestaties.  Ze zwom een besttijd en behaalde meer dan 800 FINA-punten, wat jullie kunnen zien aan het groene sterretje voor haar naam op Swimrankings.  We zagen haar met de snelste tijd terug in de A-finale, waarin ze na een knappe race de 2de plaats behaalde.  Het is de moeite waard om haar vanuit te tribune te zien zwemmen.

Ook Thibeau zwom naar een persoonlijk record op de 200m schoolslag.

Nore kwam nog aan de start voor 50m rugslag.  In de B-finale in de namiddag werd ze 6de.

Gerben zwom een besttijd op de 50m rugslag.  Kevin zwom op deze afstand de snelste tijd in de reeksen.  In de A-finale kan hij dit herhalen.  Kevin behaalt zijn eerste individuele Belgische titel na een millimetersprint.  Glunderend kwam hij uit het water. “Eindelijk”, waren zijn eerste woorden.  Dubbel en dik verdiend!  Kevin, geliefd bij zijn concurrenten, volgt Nils op als Belgische Kampioen op de 50m rugslag.  Of waren het blikken van vriendin Elise die Kevin zo snel deden zwemmen?  Elise kwam speciaal voor het Open BK naar België en bracht haar trainer mee, alsook sensatie Florent Manaudou, haar trainingspartner.  Wat een beer van een vent.

Thomas zwom in de namiddag de jeugdfinale van de 400m vrije slag.  Hij werd hierin 5de, maar mocht toch onverwacht als 3de op het podium (er waren 2 zwemmers met de Franse nationaliteit voor hem geëindigd). Met luisteren naar de trainer en zijn instructies raak je verder!

Sofie, Franky, Hans en Nils genoten de hele zondag van de titelstrijd.  Voor Marie was het de vuurdoop als trainster op een grote wedstrijd.  Ze had er even wakker van gelegen.  Stefaan Maene kwam zelfs even persoonlijk met haar kennismaken.  Ze was namelijk vooraf door Nils aangekondigd als de knapste onder de TSZ-trainers.

Charlotte was op zondagvoormiddag aanwezig als supporter.  Ze vond het toch maar warm in het zwembad.  Hoodie en lange broek inwisselen voor short en T-shirt kan al helpen om het wat frisser te hebben.

Nore was na de finales haar schoenen kwijt.  “Typisch”, kreeg ze te horen van de bevriende zwemsters.  Blijkbaar gebeurt dit op stage ook wel eens, dus met een aantal van Team Belgium Youth gingen ze op zoek.  Topsportbad, sportbad, oproepkamer, startblokken, toilet… nergens waren de schoenen te vinden.  Ze stonden gewoon onder haar bed.  Typisch, ja.

We mogen toch wel spreken van een geslaagd Open Belgisch Kampioenschap voor TSZ.

We waren aanwezig met 8 zwemmers en behaalden volgende resultaten:

  • 1 keer goud (50m rug) en 1 keer zilver (100m rug) voor Kevin.
  • 2 keer zilver voor Anke (100m en 200m schoolslag).
  • 1 keer brons voor Thomas.
  • EYOF-limiet voor Nore.  Uniek wat ze presteert en ook vanuit de andere clubs was er heel wat respect voor de prestaties van Nore.
  • heel wat besttijden voor Luna, Gerben, Charlotte, Thibeau en Farah.  Sommigen onder hen mochten voor het eerst genieten van de sfeer op zo’n Open BK.

TSZ heeft zich toch getoond op dit Open BK.  Iedereen mag fier zijn op zijn of haar prestaties op dit kampioenschap!