logo-tsz-wit-op-transparant-1.png
Temse Schelde Zwemmers
Deel de actie, voel de passie

Verslag FSC 2024

Op 19,20 en 21 januari vond de Flanders Swimming Cup plaats in het Wezenbergzwembad in Antwerpen.  Het eerste weekend van de winterraces.

De Flanders Swimming Cup was gecombineerd met het Vlaamse Kampioenschap voor zwemmers van 15 jaar en ouder.

Vrijdag 19 januari, 6u45…  Het Wezenbergzwembad is mooi aangekleed voor de winterraces.  Zwarte achtergrond, een breed podium dat staat te wachten.  Het doet ons dromen over mooi prestaties die er ongetwijfeld aankomen.

Vlug ons TSZ-plaatsje innemen, omgeven door Britten, Nederlanders en Portugezen.  Dit doet ons verder dromen.
Forfait-lijst invullen en afgeven en dan snel een bezoek brengen aan de coachcorner, voor lekkere koffie.   Een aangekochte beker van de Zwemfed (ten voordele van Kom Op Tegen Kanker) kan hier gevuld worden met het ‘zwarte goud’.  Gezellig hoekje, het ganse weekend, bedankt organisatie.

Inzwemmen vanaf 7u, wedstrijden starten om 8u30.

Anke was niet aanwezig dit weekend.  Spoedig herstel!

Nore was de eerste TSZ-zwemmer die mocht starten.  Voor haar was het een 200m vrije slag.  Ze kon haar plaatsen voor de B-finale n behaalde zilver in de categorie 15-16 jaar.

Gerben zwom 100m rugslag en evenaarde zijn inschrijftijd.

Charlotte kon op 200m vrije slag haar tijd met 2 seconden verbeteren.

Thibeau evenaarde zijn inschrijftijd op 100m schoolslag.

Thomas kwam op 400m vrije slag niet in zijn ritme en deed 2 seconden bij zijn tijd.  Hij ging ontgoocheld naar  huis.  Zijn boterhammendozen liet hij achter in het zwembad.

De finales:

Olympiërs Tom Dean en Lucas Matzerath waren aangekondigd als blikvangers voor dit weekend.  Mede door de aanwezigheid door de vele buitenlanders waren er heel wat wedstrijden op een hoog niveau.  Vooral de Ieren waren heel sterk, ook in de aflossingen.

Nore mocht in de B-finale van 200m vrije slag aantreden.  Gestart in baan 4 en geëindigd na 200m met een limiet voor het EJK.  Maar een limiet is nog geen zekerheid voor deelname.  Er mogen immers per land per nummer maar 4 zwemmers deelnemen.  Vilnius in Litouwen is eventueel de ‘place to be’ deze zomer.  Dikke proficiat, Nore!

Op dag 2 waren we even vroeg aanwezig in het zwembad, waar het nog altijd even gezellig en warm was.

Na een geslaagde eerste dag, proberen we deze dag even goed te doen.

Thibeau behaalde een plek in de C-finale op 400m wisselslag.

Nore werd Vlaams kampioen op 100m vrije slag en mocht ‘s avonds aantreden in de A-finale.

Charlotte kon haar tijd verbeteren op 200m rugslag, wat net niet lukte op 100m vrije slag.

Gerben en Thomas kwamen in dezelfde reeks van 100m vrije slag aan de start.  Beiden konden ze hun inschrijftijd verbeteren.

Beter gezind dan vrijdag ging Thomas naar huis.  Deze keer liet hij zijn wedstrijdbroek en joggingbroek achter in het zwembad…

De finales:

Thibeau zwom in de C-finale van 400m wisselslag net iets trager dan in de voormiddag.  Twee maal deze wedstrijd zwemmen op één dag, vraagt heel veel energie.

Nore zwom in de A-finale van 100m vrije slag vanuit baan 8 naar een bronzen medaille in de open categorie.  Ze blijft met haar tijd net 2 tienden boven de EJK-limiet op deze afstand.

Op dag 3 heeft Gerben de eerste wedstrijd om 8u30, maar ook dat gaat voor hem.  Hij eindigt zijn wedstrijd 200m rugslag in een tijd net boven zijn besttijd.  Maar Gerben verliest nooit zijn glimlach.  Om 8u33 was hij klaar met zwemmen, maar toch is hij tot de middag gebleven om voor de andere TSZ-zwemmers te supporteren, samen met Benny en Evi.  Bedankt!

Nore werd Vlaams kampioen op 50m vrije slag en mocht in de namiddag aantreden in B-finale.

In 400m vrije slag behaalde Nore een zilveren medaille en een A-finale.

Thomas kon op 200m rugslag zijn tijd net niet verbeteren.

Charlotte verbeterde haar tijd wel op 100m rugslag.

Thibeau zwom sneller dan zijn inschrijftijd op 200m schoolslag, maar werd jammer genoeg gediskwalificeerd.  Heel erg ontgoocheld, logisch, want met zijn tijd had hij C-finale gezwommen.

Bij Thomas was de hoop en ambitie groot op 200m vrije slag, maar op één of andere manier wilde het lichaam niet helemaal mee.  Geen verbetering van zijn tijd, maar Thomas lachte deze keer de teleurstelling weg.  En hij nam al zijn materiaal mee naar huis op deze laatste dag.

Chatlotte startte voor 400m vrije slag in baan 1, dicht bij de trainers.  Ze zwemt van het begin tot het einde van de wedstrijd aan de leiding.  Na een sterke prestatie verbeterde ze haar tijd met 12 seconden.  Een fijn gesprek, grappen en grollen inbegrepen, met heel het TSZ-team volgt er na deze wedstrijd.  En dat in de VIP-zone.

De finales:

Nore behaalde de 3de plaats in de B-finale 50m vrije slag na een heel spannende race.  Ze werd ook nog 3de in de open categorie op 400m vrije slag.

Voor TSZ was het in het algemeen een heel fijn weekend.

Voor Kevin de eerste wedstrijd op hoog niveau als trainer.  

Voor Vincent een thuiswedstrijd op zaterdag.

Voor Nils een heel druk weekend: TSZ, topsportschool en rijsttaartjes eten.

Voor Hans een heel chill-weekend: eten, drinken, babbelen met iedereen en alle wedstrijden rustig bekijken.

Hilde (2 dagen), Franky en Sofie (allebei 3 dagen) mochten aantreden in hun gekende witte outfit.

Bedankt ook aan alle supporters in de tribune, voor PC/TV of met de GSM in de hand.

Veel succes aan al onze zwemmers in de komende winterraces (VJTC en Wintercriterium)!